AYÇİÇEK YAĞLARI

Ayçiçek yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Ayçiçeğinin (günebakan) bitkisel sıvı yağ üretiminde neden önemlidir?
AyçiçeÄŸi, içerdiÄŸi yüksek yaÄŸ oranı ile yaÄŸlı tohumlar içinde önemli bir yere sahiptir. Dünyada üretilen ayçiçeÄŸi tohumunun yaklaşık %90’ı yaÄŸ için iÅŸlenmekte, geri kalan kısmı ise çerezlik olarak tüketilmektedir.

Dünyada en önemli yaÄŸ bitkilerinden biri olan ayçiçeÄŸi ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yaÄŸ bitkisidir. Türkiye’de bitkisel ham yaÄŸ üretiminin %50’si ayçiçeÄŸinden karşılanmaktadır.
Rafinasyonun amacı nedir?
Ayçiçek yağı, ham yaÄŸ olarak doÄŸrudan tüketime uygun deÄŸildir. Bu nedenle rafine edilir. Rafinasyon iÅŸlemi için tesislere getirilen ham yaÄŸ;  degumming, nötralizasyon, aÄŸartma, vinterizasyon ve deodorizasyon iÅŸlemlerine tabi tutulur. Rafinasyon süreci, yaklaşık 36 saatte tamamlanmaktadır.

Rafinasyonun amacı; ham yaÄŸda bulunan ve saÄŸlık açısından riskli tüm bileÅŸenlerin yanı sıra lezzeti, görünüÅŸü ve kokuyu olumsuz etkileyen tüm maddelerin yaÄŸdan uzaklaÅŸtırılması ve  yaÄŸdaki besin deÄŸerlerini en yüksek oranda korumaktır.
Ayçiçek yağını nasıl tüketebilirsiniz?
Ayçiçek yağının çok geniÅŸ kullanım alanı vardır. DoÄŸrudan salatalarda ve mezelerde kullanılabildiÄŸi gibi sıcak yemekler, hamur iÅŸleri, çeÅŸitli sosların hazırlanması ve kızartmalar için idealdir.
Dünyada ayçiçek yağı üretimi nedir?
Dünya genelinde bitkisel ham yaÄŸ üretimi her yıl artmaktadır. Dünya bitkisel yaÄŸ üretiminin yaklaşık % 36’sını palm yağı, %11’ini ise ayçiçeÄŸi yağı oluÅŸturmaktadır. 2015 yılından bu yana ayçiçek yağının üretimi artmaktadır. 

Dünya bitkisel ham yaÄŸ üretiminin % 11’ini oluÅŸturan ayçiçek yağının %86'dan fazlası Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri, Arjantin ve Türkiye tarafından üretilmektedir.

Ayçiçek yağı nasıl üretilir?
Ayçiçek yağı, günebakan bitkisinin tohumlarından üretilir. Bu yaÄŸlı tohumlar; presleme, özütleme, rafinasyon gibi iÅŸlemler sonrasında ayçiçek yağı elde edilir.
Ayçiçek yağının yararları nelerdir?
AyçiçeÄŸi yağında çoklu doymamış yaÄŸ asidi oranı yüksektir. Ayrıca tekli doymamış yaÄŸ asidi ile doymuÅŸ yaÄŸ içerir. Omega6 ve Omega9 yaÄŸ asitlerinin yanı sıra A, D, E ve K vitaminlerine sahiptir. Özellikle yüksek E vitamini içeriÄŸi, diÄŸer bitkisel yaÄŸlara göre daha fazladır.
Dünyada ve Türkiye’de ayçiçek üretim miktarları nedir?
Tohumunda içerdiÄŸi yüksek orandaki (% 22-50) yaÄŸ miktarı ile bitkisel ham yaÄŸ üretimi için önemli bir yaÄŸ bitkisi olan ayçiçek tarımı dünyanın birçok ülkesinde yapılmaktadır. AyçiçeÄŸi tarımı, dünyada en fazla Ukrayna, Rusya, AB ülkeleri Arjantin'de yapılmakta olup, bu ülkeler dünya ayçiçek tohumu üretiminin de çok önemli bir kısmını saÄŸlamaktadır.

Dünyada en önemli yaÄŸ bitkilerinden biri olan ayçiçeÄŸi, ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yaÄŸ bitkisidir. Türkiye, ayçiçeÄŸi tarımında ABD'den sonra 7. sırada yer almaktadır.

Geleneksel bir yaÄŸ bitkimiz olan ayçiçeÄŸi, Türkiye'de yaÄŸlı tohum denilince akla ilk gelen yaÄŸlı tohumdur. Hemen her bölgemizde yetiÅŸebilen ve tanelerinde yüksek oranda ve kaliteli yaÄŸ içeren ayçiçeÄŸi, ülkemizde yaÄŸ bitkileri ekim alanında pamuktan sonra 2. sırayı almaktadır.
Ülkemizin ayçiçek yağı üretimi nedir? Üretimde yerli ham yağın yanı sıra neden ithal ham yağa gerek duyulmaktadır?
Dünyada ayçiçeÄŸi yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde ekimi yapılan yaÄŸlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırayı ayçiçeÄŸi almaktadır.  Türkiye’nin yaÄŸ ihtiyacının yaklaşık %50’si de ayçiçeÄŸinden karşılanmaktadır.

Türkiye’de son yıllarda ortalama 1,6 milyon ton yaÄŸ tüketilirken, bunun önemli bir kısmını sıvı yaÄŸlar oluÅŸturmaktadır. Sıvı yaÄŸ tüketimini de büyük oranda ayçiçek yağı oluÅŸturmaktadır. 2020 yılında ülkemizdeki ayçiçek yağı üretimin yaklaşık 1.2 milyon ton olacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin yıllara göre ortalama ayçiçek yağı üretimi (Ton/Yıl)
Türkiye’de ayçiçeÄŸi yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeÄŸi yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ayçiçeÄŸi, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye, ayçiçek ham yağında Avrupa BirliÄŸi’nden sonra en büyük ithalatçı ülke konumundadır.

Ülkeler Ä°tibariyle Yıllara Göre Ayçiçek Yağı Tüketimi (Bin Ton)
Türkiye’nin bitkisel уaÄŸ ihtiуacı, nüfus artışına ve kiÅŸi başına tüketilen уaÄŸ oranının yükselmesÑ–ne paralel olarak artış göstermektedir. Bu artış, diÄŸer ülkelere göre Türkiye’de daha yükÑ•ek oranlarda seyretmektedir. Yıllık 1.9 milyon ton seviyesindeki ayçiçek miktarına karşın, toplamda sıvıyaÄŸ üretiminde ihtiyaç duyulan ayçiçeÄŸinin üretiminin 3 milyon tonun üstünde olması, ayçiçeÄŸinin tohum veya ham yaÄŸ olarak ihtiyacın büyük bölümünün ithal edilmesi sonucunu doÄŸurmaktadır.

MISIR YAÄžLARI

Mısır yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Mısır yağı nasıl üretilir?
Mısır yağı, yaÅŸ ve kuru öÄŸütme sistemiyle mısır tanelerinden elde edilir. Mısır tanelerinin rüÅŸeyminden elde edilen bir yaÄŸdır.
Mısır yağı nerelerde kullanılır?
Mısır yağı; kızartmalar, sıcak yemekler, soslar ve salatalar için idealdir. Soteleme yöntemiyle piÅŸirilen etler için uygundur. PiÅŸi, muska böreÄŸi gibi hamur kızartmalarında da kullanılabilir.
Mısır yağının faydaları nelerdir?
Mısır yağı, linoleik asit bakımından zengin bir yaÄŸ çeÅŸididir. Yüksek miktarda serbest fitosterol ve çoklu doymamış yaÄŸ asidi içerir.  Bitkisel yaÄŸlar arasında en yüksek fitosterol deÄŸerine sahip olan sıvı yaÄŸdır. 

Mısır yağı, E vitamini ve antioksidan bakımından da oldukça zengindir. AraÅŸtırmalar, mısır yağının besin içeriÄŸi ile kolesterol seviyesinin düÅŸmesine ve damar sertliÄŸine olumlu etkileri olduÄŸunu göstermektedir. Yüksek bir enerji kaynağıdır.

OMEGA 3 BÄ°TKÄ°SEL SIVI YAÄž

Omega 3 bitkisel sıvı yağları hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Omega 3 Bitkisel Karışım Sıvı Yağın faydaları nelerdir?
Omega 3, özellikle kalp ve beyin saÄŸlığı ile bağışıklık sistemi için yararlıdır. Omega-3 yaÄŸ asitlerinin beslenmede artırılması, koroner kalp hastalığının önlenmesinde yardımcı olur. Hücre ve beyin geliÅŸimi için yararlı olan ve vücut tarafından üretilemeyen bir grup çoklu doymamış yaÄŸ asiti içerir ve saÄŸlıklı beslenmeye destek olur.

Omega 3, bağışıklığı destekler. Vücutta üretilemediÄŸinden, gıdalardan alınması gerekir.  Kanola ve ketencik yağı, Omega 3 kaynağıdır. 

Ürünümüz, ayçiçek yağından dolayı E vitamini içerir.

Salatalar, soÄŸuk mezeler, sıcak yemekler ve hamur iÅŸleri için önerilir.
Omega 3 Bitkisel Karışım Sıvı Yağ nerelerde kullanılır?
SoÄŸuk ve sıcak yemeklerin, çorbaların, salataların, mezelerin, poÄŸaça ve börek vb. hamur iÅŸlerinin yapımında kullanılabilir.

ZEYTÄ°NYAÄžI

Zeytinyağı hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 1: COI STANDARDINA UYGUNLUK 
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL (COI) STANDARDINA UYGUNLUK 

Merkezi Ä°spanya‘nın Madrid kentinde bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council),  zeytinyağı ve sofralık zeytin alanında dünyanın tek uluslararası kuruluÅŸudur. Üretim tesisimizde Türkiye’nin de üye olduÄŸu COI standartlarına göre üretim yapılmaktadır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 3: MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

MODERN CÄ°HAZLAR Ä°LE ANALÄ°Z 

Üretim tesisimizdeki laboratuvarımızda zeytinyağı analizlerinde modern cihazlardan (gaz kromotografi cihazı, likit kromotografi, spektrofotometre cihazları) yararlanılmaktadır. Uzman analistlerimiz tarafından tüm analizler fabrikamızda yapılabilmekte, bu sayede zeytinyaÄŸları güvenle tüketicilerimize sunulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 5: UZMANLARCA YAPILAN DUYUSAL ANALİZLER
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

UZMAN ZEYTÄ°NYAÄžI ANALÄ°STLERÄ°NCE YAPILAN DUYUSUL ANALÄ°ZLER

Uzman analistlerimiz natürel sızma zeytinyağı eÄŸitimi almaktadır. Bu eÄŸitimde zeytin yetiÅŸtiriciliÄŸi, zeytinyağı üretim teknolojileri ve temel tadım eÄŸitimi konularına yer verilir. EÄŸitimde zeytinyağı duyusal analiz prensipleri, negatif ve pozitif özellikler uygulamalı olarak tanıtılır. BaÅŸarılı olan kiÅŸilere katılım sertifikası verilir. Uzman analistlerimiz tarafından zeytinyağı duyusal analizler düzenli olarak yapılmaktadır.  
Zeytinyağı nasıl üretilir?
Hasadı doÄŸru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak, zeytini hiç bekletmeden sıkmak, zeytinyağının kalitesini etkiler. Zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra ezilerek hamur haline getirilir. Bu iÅŸleme "kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru bir süre karıştırılır. Bu, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve saÄŸlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yaÄŸa karıştığı en önemli aÅŸamadır. Bu nedenle kırma iÅŸlemi ısıyı arttırmadan özenle yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 27 dereceyi geçmeden yapılmalıdır. Zeytinyağındaki yararlı ve meyvemsi aromalar, bu iki aÅŸamada ortaya çıkar.
Zeytinyağında kalite unsurları nelerdir?
SaÄŸlık dostu olan zeytinyağı; gıdadan saÄŸlık ve kozmetik ürünlerine dek birçok alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağı 'oleik asit' diye adlandırılan yaÄŸ asidi açısından çok zengin bir besindir. Oleik asidin yaÄŸ içerisinde birçok formu bulunur ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde baÅŸta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenmektedir.

Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiÅŸ olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diÄŸer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiÄŸi hakkında bilgi, etiket üzerinden öÄŸrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri deÄŸildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeÅŸidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediÄŸine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.
Zeytinyağı neden 'sağlık dostu' olarak nitelendirilir?
Zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesi olan zeytinlerden doÄŸal yöntemler ile üretilir. Bu nedenle aynı zamanda doÄŸal bir meyve suyudur. Zeytinyağı, yüksek besin deÄŸeri ile saÄŸlık dostudur. 

Zeytinyağının saÄŸlık dostu olduÄŸuna dair birçok araÅŸtırma bulunur. Zengin içeriÄŸi ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileÅŸiklerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriÄŸinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. A, D, E, K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kanserle iliÅŸkilendirilen serbest radikallere karşı savaÅŸan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Zeytinyağı, omega-6 ve omega-3 yaÄŸ asiditesini de düzenler ve dengeler.

Zeytinyağının içerdiÄŸi polifenollerin, fenoliklerin ve flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklerine sahip oldukları ve düÅŸük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoÄŸalmasını engelledikleri bilinmektedir. ZeytinyaÄŸlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, günlük hayatta hava kirliliÄŸi, çevre kirliliÄŸi, stres, sigara, kötü beslenme ve birçok etkinin vücutta yarattığı serbest radikallerin oluÅŸumunu önlediÄŸi ve bu oluÅŸumları yok ettiÄŸi bilinmektedir.

Oleik asitce yoÄŸun yaÄŸ asitidir. Daha saÄŸlıklı olan doymamış bir asittir. Kardiyovasküler hastalıkları önler, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırır ve kötü kolesterol seviyesini düÅŸürür. Kalp damar hastalıklarında etkili olduÄŸu gibi özellikle Akdeniz tipi beslenme önerilerinin kaynağı zeytinyağıdır.
Zeytinyağı üretim tarihinden itibaren ne kadar süre içinde tüketilmelidir?
Üretilen yaÄŸların üretimi ve depolaması doÄŸru yapıldığı takdirde zeytinyağının raf ömrü, 2 yıldır. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme zamanı da o kadar uzun olur. 
Meyvemsilik özelliklerine göre natürel sızma zeytinyağı nasıl çeşitlendirilmiştir?
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı TebliÄŸi’ne göre natürel sızma zeytinyağında yoÄŸunluk ve hissedilen özelliklere göre aÅŸağıdaki sıfatlara karşılık gelen tanım ve aralıklara uyan yaÄŸlar tanımlanabilir.

Pozitif özellik (meyvemsi-yeÅŸil ya da olgun-yakıcı-acı) algılanan yoÄŸunluÄŸa göre:

YoÄŸun: medyan deÄŸeri 6’dan büyük olduÄŸunda kullanılabilir.

Orta: medyan değeri 3-6 olduğunda kullanılabilir.

Hafif: medyan deÄŸeri 3’ten az olduÄŸunda kullanılabilir.

Meyvemsilik, zeytinin çeÅŸidine baÄŸlı olarak saÄŸlıklı, taze, yeÅŸil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Bu koku direk olarak ve/veya burnun arkasında algılanır.

YeÅŸil Meyvemsi: Taze, saÄŸlıklı yeÅŸil meyveden elde edilen yaÄŸların algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Taze ve yeÅŸil zeytinden gelen duyusal özellik zeytin çeÅŸidine baÄŸlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Olgun Meyvemsi: Taze, saÄŸlıklı olgun meyveden elde edilen yaÄŸların karakteristik aromasıdır. Taze zeytinden gelen duyusal özellik zeytinin çeÅŸidine baÄŸlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Dengeli: Yağın verdiÄŸi koku, tat ve his özellikleri bakımından acı ve/veya yakıcı özelliÄŸinin medyan deÄŸeri meyvemsi özelliÄŸinin medyan deÄŸerinin 2 puan üstünde olan yaÄŸlardır.

YumuÅŸak YaÄŸ: Acı ve yakıcılık özellikleri meydanlarının 2 veya daha az olan yaÄŸlardır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 2: YÜKSEK KALİTE STANDARTLARINA UYGUNLUK
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

YÜKSEK KALÄ°TE STANDARDINA UYGUNLUK 

Orkide Zeytinyağı; Ä°zmir ÇiÄŸli’deki zeytinyağı üretim tesislerimizde TS 341 Yemeklik Zeytinyağı YönetmeliÄŸi’ne uygun standartlarda üretim yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanan periyodik kontroller ile kalite gereklilikleri açısından üretim tesisimiz denetime tabi tutulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 4: UZZK RING TESTLERİNDE BAŞARI
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

ULUSAL ZEYTÄ°N ve ZEYTÄ°NYAÄžI KONSEYÄ° RING TESTLERÄ°NDE BAÅžARI 

Periyodik aralıklarla Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonuçları belirli zeytinyağı numuneleri göndermektedir. Uzman analistlerimiz tarafından çalışılan numunelerin sonuçları da konseye bildirilmektedir. Konsey tarafından deÄŸerlendirilen göndermiÅŸ olduÄŸumuz fiziksel-kimyasal parametrelere iliÅŸkin rapor, UZZK tarafından baÅŸarılı laboratuvarlar listesini kapsar.

DeÄŸerlendirme, ISO 13528 yeterlilik testlerinde kullanılan istatistik deÄŸerlendirme standartlarında açıklanan ölçütlere dayanmaktadır. Bu açıdan Orkide Zeytinyağı, UZZK’nın ring testlerinde baÅŸarılı sonuçlar almaktadır. 

 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 6: ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

NATÜREL SIZMA ZEYTÄ°NYAÄžINDA ÇEŞİTLÄ°LÄ°K

Uzman zeytinyağı analistlerimizce yapılan duyusal testler ile modern labarotuvarımızda uygulanan analizler doÄŸrultusunda Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; meyvemsilik özellikleri ve sızma zeytiyağının asitlik deÄŸerlerine göre 4 ayrı lezzet çeÅŸitlendirmesi ile üretilmektedir. Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; yoÄŸun lezzet, olgun lezzet, dengeli lezzet ve yumuÅŸak lezzet çeÅŸitleriyle sofralara sunulmaktadır. 
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?
Zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesi olan zeytin tanelerinden elde edilen, doÄŸal hali ile tüketilebilen bir yaÄŸdır. Bu yönüyle de aynı zamanda bir meyve suyu olarak kabul edilir. 

Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı TebliÄŸi’nde zeytinyaÄŸları üretim yöntemlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre;

Natürel zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesinden doÄŸal niteliklerinde deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon iÅŸlemleri gibi mekanik veya fiziksel iÅŸlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yaÄŸlardır.

Natürel zeytinyaÄŸları;

1) Natürel sızma zeytinyağı: DoÄŸrudan tüketime uygun, serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yaÄŸlar,

2) Natürel birinci zeytinyağı: DoÄŸrudan tüketime uygun, serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yaÄŸlar,

3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doÄŸrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yaÄŸlar,

olarak sınıflandırılır.

Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının doÄŸal trigliserid yapısında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yaÄŸdır.

Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile doÄŸrudan tüketime uygun natürel zeytinyaÄŸları karışımından oluÅŸan ve serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yaÄŸdır.

ÇeÅŸnili zeytinyağı ise, zeytinyaÄŸlarına deÄŸiÅŸik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diÄŸer özellikleri açısından bu tebliÄŸ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yaÄŸdır.
Zeytinyağında tağşiş edilmiş bir ürün nasıl anlaşılabilir?
Zeytinyağına baÅŸka yaÄŸların karıştırılması, taÄŸÅŸiÅŸi ifade eder. Laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizlerle zeytinyağında taÄŸÅŸiÅŸ edilme durumu anlaşılabilir.  

Sanılanın aksine zeytinyağının buzdolabında donması ve rengi, o yağın karışım olup olmadığını göstermek için yeterli deÄŸildir. Sadece donma oranları farklı yaÄŸların karışımında taÄŸÅŸiÅŸ gözle anlaşılabilir. Bu tür yaÄŸlarda kristalleÅŸme oluÅŸur. Bununla birlikte açıkta satılan zeytinyağı da doÄŸal olmayabilir.

Gıda mevzuatına uygun, kalite standartlarıyla üretilmiÅŸ markalı ve ambalajlı zeytinyağı ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Zeytinyağı nasıl muhafaza edilmelidir?
Zeytinyağı doÄŸrudan güneÅŸ ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15°C’dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde aÄŸzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağı, aÄŸzı açık bırakılır ve uzun bir süre hava ile temas ederse bozulmaya baÅŸlar.
Zeytinyağının rengi önemli midir?
Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık ve doÄŸallık kriteri deÄŸildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilir. YeÅŸil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.

MARGARÄ°N

Margarinler hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Margarin nasıl üretilir?
Margarin, %100 bitkisel yaÄŸlardan üretilir. Margarin üretiminde önce uygun olan katı ve sıvı yaÄŸ bileÅŸimi, daha sonra da bu bileÅŸimin, yaÄŸsız süt veya süt proteini gibi yaÄŸ dışındaki bileÅŸenler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve besin deÄŸerleri belirlenir.
Margarinin kalıp şeklinde bir forma sahip olmasının nedeni nedir?
Yağların bir kalıp formatında durmasını sağlayan uygulanan fiziksel kristalizasyon işlemleridir.
Margarinde kolesterol var mıdır?
Kolesterol, hayvansal ürünlerde bulunur. Bitkisel ürünlerde kolesterol yoktur. Margarinler bitkisel yaÄŸlardan üretildikleri için kolesterol içermez.
Paket ve kase margarinlerin yağ içeriği aynı mıdır?
Paket ve kase ambalajlarda üretilen margarinler aynı yaÄŸ oranına sahip deÄŸildir. Kaselerde doymuÅŸ yaÄŸ içeriÄŸi daha düÅŸüktür ve sürülebilir bir kıvamdadır. Paket margarinler ise daha farklı doymuÅŸ ve doymamış yaÄŸ içeriklerine sahiptir.
Orkide Vegan Bitkisel Margarin Omega 3 yönünden neden zengindir?
Bağışıklığı destekleyen Omega 3; vücutta üretilemediÄŸinden, gıdalardan alınması gerekir. 

Bir Omega-3 yaÄŸ asidi olan Alfa Linolenik Asit (ALA); yeÅŸil yapraklı sebzelerde, fındıkta, kanola ve keten tohumu yağı gibi bitkisel yaÄŸlarda yüksek oranda bulunmaktadır.  

Orkide Vegan Bitkisel Margarin, Omega 3'ün doÄŸal kaynakları olan bitkisel yaÄŸlardan üretildiÄŸi için aynı zamanda Omega 3 kaynağıdır.  Orkide Vegan, 100 gramda 3,2 g Alfa Linolenik Asit (ALA) içerir. Orkide Vegan, A ve D vitamini yönünden de zengindir.
Margarin nerelerde kullanılır?
Margarinin geniÅŸ bir kullanım alanı vardır. Kahvaltılarda doÄŸrudan ekmek üstü kullanılabileceÄŸi gibi omletlerin hazırlanmasında, öÄŸle ve akÅŸam öÄŸünlerinde sıcak yemekler, pilav ve makarnalarda, çay saatlerine eÅŸlik eden hamur iÅŸlerinde kullanılabilir.
Trans yaÄŸ nedir?
YaÄŸ asitlerinin iÅŸlemlerin etkisiyle yapısal deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸraması sonucu ortaya çıkan yaÄŸ asitlerine "trans yaÄŸ" denir.

Trans yağın kalp saÄŸlığı için riskli olduÄŸunun araÅŸtırmalarla ortaya konulması ile ülkemizde üretilen modern margarinlerde trans yaÄŸ oranı %1'in altına indirilmiÅŸtir. Bu oranın altında trans yaÄŸ içeren besinler, etiketleme tebliÄŸine göre "trans yaÄŸ içermez" olarak kabul edilir.  

Margarin ambalajlarında bulunan "<%1" ibaresi, margarinlerin %1'den daha düÅŸük oranlarda trans yaÄŸ içerdiÄŸini ifade eder. Mevzuat, bu düzeydeki trans yaÄŸ oranı için "Trans yaÄŸ içermez" ibaresinin kullanılmasına izin vermektedir.

Orkide margarin ürünleri trans yaÄŸ içermez ve ambalajlarında “trans yaÄŸ yoktur" ifadesi yer alır.
Palm yağı margarin üretiminde neden kullanılıyor?
Fonksiyonel özellikleriyle dünyada en çok tüketilen bitkisel yaÄŸ konumunda olan palm yağı; trans yaÄŸların oluÅŸtuÄŸu kısmi katılaÅŸtırma için uygulanan prosese gerek kalmadan doÄŸal özellikleri sayesinde doÄŸrudan kullanılabilir.

ÇeÅŸitli hazır gıdalarda ve “modern margarin” üretiminde palm yağı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.  Çünkü palm yağı, doÄŸal haliyle trans yaÄŸ içermediÄŸi gibi bileÅŸiminde yer aldığı yağın yumuÅŸak ya da katı kıvamda olmasını saÄŸlamaktadır. Bunun yanı sıra palm yağının oda sıcaklığında katı halde bulunması, yüksek piÅŸirme sıcaklıklarında dayanıklılığı, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruması, bazı gıda ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri için önemli bir avantajdır. 

Palm yağı, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) ortak kuruluÅŸu olan Codex Alimentarius Commission (CAC) tarafından 17 yemeklik yaÄŸ çeÅŸidinden biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de palm yağının gıda ürünlerinde kullanımına iliÅŸkin mevzuat, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır. 
Orkide'nin bitkisel beslenmeye uygun V-Label EU sertifikalı ürünleri hangileridir?
V-Label, vegan ve vejetaryen ürün ve hizmetleri etiketlemek için kullanılan uluslararası düzeyde kabul görmüÅŸ, tescilli bir semboldür. AlışveriÅŸ yaparken tüketicilere kolaylık saÄŸlayacak basit ve güvenilir bir kılavuzdur. V-Label ile ÅŸirketler ÅŸeffaflık ve netliÄŸi teÅŸvik etmektedir. StandartlaÅŸtırılmış kriterler, V-Label’ın tüm Avrupa’da vegan ve vejetaryen ürünler ve hizmetler için benzersiz bir kalite etiketi olmasını saÄŸlamaktadır. 

V-Label, Avrupa’daki vegan ve vejetaryen etiket kategorisindeki tek bağımsız kurumdur. V-Label etiketi alan ürünler tüm üretim aÅŸamaları ve içerikleri yönünden denetlenmektedir. Bu sebeple V-Label etiketi tüketicilere zaman kazandıran kolay ve güvenilir bir göstergedir.  https://www.v-label.eu/tr

Hayvansal madde içermeyen gıda ve diÄŸer ürünler vegan kabul edilir. Bir ürünün ya da gıdanın vegan kabul edilmesi için hayvanlardan üretilmemiÅŸ olması ve hayvansal içeriÄŸe sahip olmaması gerekir. Bununla ilgili tüm üretim ve iÅŸleme adımları da dikkate alınır. 

Türkiye’nin ilk vegan margarinleri olan Orkide Vegan ve Sızma Hindistan Cevizi YaÄŸlı Orkide Coco, V-Label EU sertifikalıdır. Orkide Vegan'ın ve Orkide Coco'nun ambalajlarında yer alan V-Label EU logosu, formülünde hiçbir hayvansal besin maddesi içermediÄŸinin göstergesidir. 

ORKÄ°DE'YE HOÅž GELDÄ°NÄ°Z!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...