Dünyada ayçiçeÄŸi yağını en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde ekimi yapılan yaÄŸlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretim bakımından birinci sırayı ayçiçeÄŸi almaktadır. Türkiye’nin yaÄŸ ihtiyacının yaklaşık %50’si de ayçiçeÄŸinden karşılanmaktadır.
Türkiye’de son yıllarda ortalama 1,6 milyon ton yaÄŸ tüketilirken, bunun önemli bir kısmını sıvı yaÄŸlar oluÅŸturmaktadır. Sıvı yaÄŸ tüketimini de büyük oranda ayçiçek yağı oluÅŸturmaktadır. 2020 yılında ülkemizdeki ayçiçek yağı üretimin yaklaşık 1.2 milyon ton olacağı öngörülmektedir.
Türkiye’nin yıllara göre ortalama ayçiçek yağı üretimi (Ton/Yıl)
Türkiye’de ayçiçeÄŸi yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeÄŸi yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ayçiçeÄŸi, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye, ayçiçek ham yağında Avrupa BirliÄŸi’nden sonra en büyük ithalatçı ülke konumundadır.
Ülkeler Ä°tibariyle Yıllara Göre Ayçiçek Yağı Tüketimi (Bin Ton)
Türkiye’nin bitkisel уaÄŸ ihtiуacı, nüfus artışına ve kiÅŸi başına tüketilen уaÄŸ oranının yükselmesÑ–ne paralel olarak artış göstermektedir. Bu artış, diÄŸer ülkelere göre Türkiye’de daha yükÑ•ek oranlarda seyretmektedir. Yıllık 1.9 milyon ton seviyesindeki ayçiçek miktarına karşın, toplamda sıvıyaÄŸ üretiminde ihtiyaç duyulan ayçiçeÄŸinin üretiminin 3 milyon tonun üstünde olması, ayçiçeÄŸinin tohum veya ham yaÄŸ olarak ihtiyacın büyük bölümünün ithal edilmesi sonucunu doÄŸurmaktadır.