MERAK ETTÄ°KLERÄ°NÄ°Z
Margarinler hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Margarin, %100 bitkisel yaÄŸlardan üretilir. Margarin üretiminde önce uygun olan katı ve sıvı yaÄŸ bileÅŸimi, daha sonra da bu bileÅŸimin, yaÄŸsız süt veya süt proteini gibi yaÄŸ dışındaki bileÅŸenler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve besin deÄŸerleri belirlenir.
Yağların bir kalıp formatında durmasını sağlayan uygulanan fiziksel kristalizasyon işlemleridir.
Kolesterol, hayvansal ürünlerde bulunur. Bitkisel ürünlerde kolesterol yoktur. Margarinler bitkisel yaÄŸlardan üretildikleri için kolesterol içermez.
Fonksiyonel özellikleriyle dünyada en çok tüketilen bitkisel yaÄŸ konumunda olan palm yağı; trans yaÄŸların oluÅŸtuÄŸu kısmi katılaÅŸtırma için uygulanan prosese gerek kalmadan doÄŸal özellikleri sayesinde doÄŸrudan kullanılabilir.
ÇeÅŸitli hazır gıdalarda ve “modern margarin” üretiminde palm yağı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü palm yağı, doÄŸal haliyle trans yaÄŸ içermediÄŸi gibi bileÅŸiminde yer aldığı yağın yumuÅŸak ya da katı kıvamda olmasını saÄŸlamaktadır. Bunun yanı sıra palm yağının oda sıcaklığında katı halde bulunması, yüksek piÅŸirme sıcaklıklarında dayanıklılığı, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruması, bazı gıda ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri için önemli bir avantajdır.
Palm yağı, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) ortak kuruluÅŸu olan Codex Alimentarius Commission (CAC) tarafından 17 yemeklik yaÄŸ çeÅŸidinden biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de palm yağının gıda ürünlerinde kullanımına iliÅŸkin mevzuat, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır.
ÇeÅŸitli hazır gıdalarda ve “modern margarin” üretiminde palm yağı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü palm yağı, doÄŸal haliyle trans yaÄŸ içermediÄŸi gibi bileÅŸiminde yer aldığı yağın yumuÅŸak ya da katı kıvamda olmasını saÄŸlamaktadır. Bunun yanı sıra palm yağının oda sıcaklığında katı halde bulunması, yüksek piÅŸirme sıcaklıklarında dayanıklılığı, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruması, bazı gıda ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri için önemli bir avantajdır.
Palm yağı, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) ortak kuruluÅŸu olan Codex Alimentarius Commission (CAC) tarafından 17 yemeklik yaÄŸ çeÅŸidinden biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de palm yağının gıda ürünlerinde kullanımına iliÅŸkin mevzuat, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır.
Bağışıklığı destekleyen Omega 3; vücutta üretilemediÄŸinden, gıdalardan alınması gerekir.
Bir Omega-3 yaÄŸ asidi olan Alfa Linolenik Asit (ALA); yeÅŸil yapraklı sebzelerde, fındıkta, kanola ve keten tohumu yağı gibi bitkisel yaÄŸlarda yüksek oranda bulunmaktadır.
Orkide Vegan Bitkisel Margarin, Omega 3'ün doÄŸal kaynakları olan bitkisel yaÄŸlardan üretildiÄŸi için aynı zamanda Omega 3 kaynağıdır. Orkide Vegan, 100 gramda 3,2 g Alfa Linolenik Asit (ALA) içerir. Orkide Vegan, A ve D vitamini yönünden de zengindir.
Bir Omega-3 yaÄŸ asidi olan Alfa Linolenik Asit (ALA); yeÅŸil yapraklı sebzelerde, fındıkta, kanola ve keten tohumu yağı gibi bitkisel yaÄŸlarda yüksek oranda bulunmaktadır.
Orkide Vegan Bitkisel Margarin, Omega 3'ün doÄŸal kaynakları olan bitkisel yaÄŸlardan üretildiÄŸi için aynı zamanda Omega 3 kaynağıdır. Orkide Vegan, 100 gramda 3,2 g Alfa Linolenik Asit (ALA) içerir. Orkide Vegan, A ve D vitamini yönünden de zengindir.
Margarinin geniÅŸ bir kullanım alanı vardır. Kahvaltılarda doÄŸrudan ekmek üstü kullanılabileceÄŸi gibi omletlerin hazırlanmasında, öÄŸle ve akÅŸam öÄŸünlerinde sıcak yemekler, pilav ve makarnalarda, çay saatlerine eÅŸlik eden hamur iÅŸlerinde kullanılabilir.
YaÄŸ asitlerinin iÅŸlemlerin etkisiyle yapısal deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸraması sonucu ortaya çıkan yaÄŸ asitlerine “trans yaÄŸ” denir.
Trans yağın kalp saÄŸlığı için riskli olduÄŸunun araÅŸtırmalarla ortaya konulması ile ülkemizde üretilen modern margarinlerde trans yaÄŸ oranı %1'in altına indirilmiÅŸtir. Bu oranın altında trans yaÄŸ içeren besinler, etiketleme tebliÄŸine göre “trans yaÄŸ içermez” olarak kabul edilir.
Margarin ambalajlarında bulunan "<%1" ibaresi, margarinlerin %1'den daha düÅŸük oranlarda trans yaÄŸ içerdiÄŸini ifade eder. Mevzuat, bu düzeydeki trans yaÄŸ oranı için "Trans yaÄŸ içermez" ibaresinin kullanılmasına izin vermektedir.
Orkide margarin ürünleri trans yaÄŸ içermez ve ambalajlarında “trans yaÄŸ yoktur” ifadesi yer alır.
Trans yağın kalp saÄŸlığı için riskli olduÄŸunun araÅŸtırmalarla ortaya konulması ile ülkemizde üretilen modern margarinlerde trans yaÄŸ oranı %1'in altına indirilmiÅŸtir. Bu oranın altında trans yaÄŸ içeren besinler, etiketleme tebliÄŸine göre “trans yaÄŸ içermez” olarak kabul edilir.
Margarin ambalajlarında bulunan "<%1" ibaresi, margarinlerin %1'den daha düÅŸük oranlarda trans yaÄŸ içerdiÄŸini ifade eder. Mevzuat, bu düzeydeki trans yaÄŸ oranı için "Trans yaÄŸ içermez" ibaresinin kullanılmasına izin vermektedir.
Orkide margarin ürünleri trans yaÄŸ içermez ve ambalajlarında “trans yaÄŸ yoktur” ifadesi yer alır.
Paket ve kase ambalajlarda üretilen margarinler aynı yaÄŸ oranına sahip deÄŸildir. Kaselerde doymuÅŸ yaÄŸ içeriÄŸi daha düÅŸüktür ve sürülebilir bir kıvamdadır. Paket margarinler ise daha farklı doymuÅŸ ve doymamış yaÄŸ içeriklerine sahiptir.
V-Label, vegan ve vejetaryen ürün ve hizmetleri etiketlemek için kullanılan uluslararası düzeyde kabul görmüÅŸ, tescilli bir semboldür. AlışveriÅŸ yaparken tüketicilere kolaylık saÄŸlayacak basit ve güvenilir bir kılavuzdur. V-Label ile ÅŸirketler ÅŸeffaflık ve netliÄŸi teÅŸvik etmektedir. StandartlaÅŸtırılmış kriterler, V-Label’ın tüm Avrupa’da vegan ve vejetaryen ürünler ve hizmetler için benzersiz bir kalite etiketi olmasını saÄŸlamaktadır.
V-Label, Avrupa’daki vegan ve vejetaryen etiket kategorisindeki tek bağımsız kurumdur. V-Label etiketi alan ürünler tüm üretim aÅŸamaları ve içerikleri yönünden denetlenmektedir. Bu sebeple V-Label etiketi tüketicilere zaman kazandıran kolay ve güvenilir bir göstergedir. https://www.v-label.eu/tr
Hayvansal madde içermeyen gıda ve diÄŸer ürünler vegan kabul edilir. Bir ürünün ya da gıdanın vegan kabul edilmesi için hayvanlardan üretilmemiÅŸ olması ve hayvansal içeriÄŸe sahip olmaması gerekir. Bununla ilgili tüm üretim ve iÅŸleme adımları da dikkate alınır.
Türkiye’nin ilk vegan margarinleri olan Orkide Vegan ve Sızma Hindistan Cevizi YaÄŸlı Orkide Coco, V-Label EU sertifikalıdır. Orkide Vegan'ın ve Orkide Coco'nun ambalajlarında yer alan V-Label EU logosu, formülünde hiçbir hayvansal besin maddesi içermediÄŸinin göstergesidir.
V-Label, Avrupa’daki vegan ve vejetaryen etiket kategorisindeki tek bağımsız kurumdur. V-Label etiketi alan ürünler tüm üretim aÅŸamaları ve içerikleri yönünden denetlenmektedir. Bu sebeple V-Label etiketi tüketicilere zaman kazandıran kolay ve güvenilir bir göstergedir. https://www.v-label.eu/tr
Hayvansal madde içermeyen gıda ve diÄŸer ürünler vegan kabul edilir. Bir ürünün ya da gıdanın vegan kabul edilmesi için hayvanlardan üretilmemiÅŸ olması ve hayvansal içeriÄŸe sahip olmaması gerekir. Bununla ilgili tüm üretim ve iÅŸleme adımları da dikkate alınır.
Türkiye’nin ilk vegan margarinleri olan Orkide Vegan ve Sızma Hindistan Cevizi YaÄŸlı Orkide Coco, V-Label EU sertifikalıdır. Orkide Vegan'ın ve Orkide Coco'nun ambalajlarında yer alan V-Label EU logosu, formülünde hiçbir hayvansal besin maddesi içermediÄŸinin göstergesidir.