ZEYTÄ°NYAÄžLARI

MERAK ETTÄ°KLERÄ°NÄ°Z

Zeytinyağı hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 1: COI STANDARDINA UYGUNLUK
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL (COI) STANDARDINA UYGUNLUK 

Merkezi Ä°spanya‘nın Madrid kentinde bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council),  zeytinyağı ve sofralık zeytin alanında dünyanın tek uluslararası kuruluÅŸudur. Üretim tesisimizde Türkiye’nin de üye olduÄŸu COI standartlarına göre üretim yapılmaktadır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 3: MODERN CİHAZLAR İLE ANALİZ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

MODERN CÄ°HAZLAR Ä°LE ANALÄ°Z 

Üretim tesisimizdeki laboratuvarımızda zeytinyağı analizlerinde modern cihazlardan (gaz kromotografi cihazı, likit kromotografi, spektrofotometre cihazları) yararlanılmaktadır. Uzman analistlerimiz tarafından tüm analizler fabrikamızda yapılabilmekte, bu sayede zeytinyaÄŸları güvenle tüketicilerimize sunulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 5: UZMANLARCA YAPILAN DUYUSAL ANALİZLER
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

UZMAN ZEYTÄ°NYAÄžI ANALÄ°STLERÄ°NCE YAPILAN DUYUSUL ANALÄ°ZLER

Uzman analistlerimiz natürel sızma zeytinyağı eÄŸitimi almaktadır. Bu eÄŸitimde zeytin yetiÅŸtiriciliÄŸi, zeytinyağı üretim teknolojileri ve temel tadım eÄŸitimi konularına yer verilir. EÄŸitimde zeytinyağı duyusal analiz prensipleri, negatif ve pozitif özellikler uygulamalı olarak tanıtılır. BaÅŸarılı olan kiÅŸilere katılım sertifikası verilir. Uzman analistlerimiz tarafından zeytinyağı duyusal analizler düzenli olarak yapılmaktadır.  
Zeytinyağı nasıl üretilir?
Hasadı doÄŸru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak, zeytini hiç bekletmeden sıkmak, zeytinyağının kalitesini etkiler. Zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra ezilerek hamur haline getirilir. Bu iÅŸleme "kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru bir süre karıştırılır. Bu, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve saÄŸlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yaÄŸa karıştığı en önemli aÅŸamadır. Bu nedenle kırma iÅŸlemi ısıyı arttırmadan özenle yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 27 dereceyi geçmeden yapılmalıdır. Zeytinyağındaki yararlı ve meyvemsi aromalar, bu iki aÅŸamada ortaya çıkar.
Zeytinyağında kalite unsurları nelerdir?
SaÄŸlık dostu olan zeytinyağı; gıdadan saÄŸlık ve kozmetik ürünlerine dek birçok alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağı 'oleik asit' diye adlandırılan yaÄŸ asidi açısından çok zengin bir besindir. Oleik asidin yaÄŸ içerisinde birçok formu bulunur ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde baÅŸta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenmektedir.

Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiÅŸ olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diÄŸer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiÄŸi hakkında bilgi, etiket üzerinden öÄŸrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri deÄŸildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeÅŸidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediÄŸine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.
Zeytinyağı neden sağlık dostudur?
Zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesi olan zeytinlerden doÄŸal yöntemler ile üretilir. Bu nedenle aynı zamanda doÄŸal bir meyve suyudur. Zeytinyağı, yüksek besin deÄŸeri ile saÄŸlık dostudur. 

Zeytinyağının saÄŸlık dostu olduÄŸuna dair birçok araÅŸtırma bulunur. Zengin içeriÄŸi ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileÅŸiklerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriÄŸinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. A, D, E, K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kanserle iliÅŸkilendirilen serbest radikallere karşı savaÅŸan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Zeytinyağı, omega-6 ve omega-3 yaÄŸ asiditesini de düzenler ve dengeler.

Zeytinyağının içerdiÄŸi polifenollerin, fenoliklerin ve flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklerine sahip oldukları ve düÅŸük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerinin çoÄŸalmasını engelledikleri bilinmektedir. ZeytinyaÄŸlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, günlük hayatta hava kirliliÄŸi, çevre kirliliÄŸi, stres, sigara, kötü beslenme ve birçok etkinin vücutta yarattığı serbest radikallerin oluÅŸumunu önlediÄŸi ve bu oluÅŸumları yok ettiÄŸi bilinmektedir.

Oleik asitce yoÄŸun yaÄŸ asitidir. Daha saÄŸlıklı olan doymamış bir asittir. Kardiyovasküler hastalıkları önler, kandaki iyi kolesterol seviyesini artırır ve kötü kolesterol seviyesini düÅŸürür. Kalp damar hastalıklarında etkili olduÄŸu gibi özellikle Akdeniz tipi beslenme önerilerinin kaynağı zeytinyağıdır.
Zeytinyağı üretim tarihinden itibaren ne kadar süre içinde tüketilmelidir?
Üretilen yaÄŸların üretimi ve depolaması doÄŸru yapıldığı takdirde zeytinyağının raf ömrü, 2 yıldır. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme zamanı da o kadar uzun olur. 
Meyvemsilik özelliklerine göre natürel sızma zeytinyağı nasıl çeşitlendirilmiştir?
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı TebliÄŸi’ne göre natürel sızma zeytinyağında yoÄŸunluk ve hissedilen özelliklere göre aÅŸağıdaki sıfatlara karşılık gelen tanım ve aralıklara uyan yaÄŸlar tanımlanabilir.

Pozitif özellik (meyvemsi-yeÅŸil ya da olgun-yakıcı-acı) algılanan yoÄŸunluÄŸa göre:

YoÄŸun: Medyan deÄŸeri 6’dan büyük olduÄŸunda kullanılabilir.

Orta: Medyan değeri 3-6 olduğunda kullanılabilir.

Hafif: medyan deÄŸeri 3’ten az olduÄŸunda kullanılabilir.

Meyvemsilik, zeytinin çeÅŸidine baÄŸlı olarak saÄŸlıklı, taze, yeÅŸil ya da olgun meyveden elde edilen yağın algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Bu koku direk olarak ve/veya burnun arkasında algılanır.

YeÅŸil Meyvemsi: Taze, saÄŸlıklı yeÅŸil meyveden elde edilen yaÄŸların algılanan karakteristik meyvemsi aromasıdır. Taze ve yeÅŸil zeytinden gelen duyusal özellik zeytin çeÅŸidine baÄŸlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Olgun Meyvemsi: Taze, saÄŸlıklı olgun meyveden elde edilen yaÄŸların karakteristik aromasıdır. Taze zeytinden gelen duyusal özellik zeytinin çeÅŸidine baÄŸlıdır. Direk olarak ve/veya burnun arkasında hissedilir.

Dengeli: Yağın verdiÄŸi koku, tat ve his özellikleri bakımından acı ve/veya yakıcı özelliÄŸinin medyan deÄŸeri meyvemsi özelliÄŸinin medyan deÄŸerinin 2 puan üstünde olan yaÄŸlardır.

YumuÅŸak: Acı ve yakıcılık özellikleri meydanlarının 2 veya daha az olan yaÄŸlardır.
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 2: YÜKSEK KALİTE STANDARDINA UYGUNLUK
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

YÜKSEK KALÄ°TE STANDARDINA UYGUNLUK

Orkide Zeytinyağı; Ä°zmir ÇiÄŸli’deki zeytinyağı üretim tesislerimizde TS 341 Yemeklik Zeytinyağı YönetmeliÄŸi’ne uygun standartlarda üretim yapılmaktadır. Her yıl tekrarlanan periyodik kontroller ile kalite gereklilikleri açısından üretim tesisimiz denetime tabi tutulmaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 4: UZZK RING TESTLERİNDE BAŞARI
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

ULUSAL ZEYTÄ°N ve ZEYTÄ°NYAÄžI KONSEYÄ° RING TESTLERÄ°NDE BAÅžARI 

Periyodik aralıklarla Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, analiz sonuçları belirli zeytinyağı numuneleri göndermektedir. Uzman analistlerimiz tarafından çalışılan numunelerin sonuçları da konseye bildirilmektedir. Konsey tarafından deÄŸerlendirilen göndermiÅŸ olduÄŸumuz fiziksel-kimyasal parametrelere iliÅŸkin rapor, UZZK tarafından baÅŸarılı laboratuvarlar listesini kapsar.

DeÄŸerlendirme, ISO 13528 yeterlilik testlerinde kullanılan istatistik deÄŸerlendirme standartlarında açıklanan ölçütlere dayanmaktadır. Bu açıdan Orkide Zeytinyağı, UZZK’nın ring testlerinde baÅŸarılı sonuçlar almaktadır. 
Orkide Zeytinyağını güvenle tercih etmeniz için NEDEN 6: ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Orkide Zeytin Dalından Zeytinyağını “saÄŸlıkla güvenle” siz deÄŸerli tüketicilerimize sunuyoruz. Peki siz neden Orkide Zeytinyağı’nı tercih etmelisiniz? 

NATÜREL SIZMA ZEYTÄ°NYAÄžINDA ÇEŞİTLÄ°LÄ°K

Uzman zeytinyağı analistlerimizce yapılan duyusal testler ile modern labarotuvarımızda uygulanan analizler doÄŸrultusunda Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; meyvemsilik özellikleri ve sızma zeytiyağının asitlik deÄŸerlerine göre 4 ayrı lezzet çeÅŸitlendirmesi ile üretilmektedir. Orkide Zeytin Dalından Natürel Sızma Zeytinyağı; yoÄŸun lezzet, olgun lezzet, dengeli lezzet ve yumuÅŸak lezzet çeÅŸitleriyle sofralara sunulmaktadır. 
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?
Zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesi olan zeytin tanelerinden elde edilen, doÄŸal hali ile tüketilebilen bir yaÄŸdır. Bu yönüyle de aynı zamanda bir meyve suyu olarak kabul edilir. 

Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı TebliÄŸi’nde zeytinyaÄŸları üretim yöntemlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre;

Natürel zeytinyağı, zeytin aÄŸacı meyvesinden doÄŸal niteliklerinde deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon iÅŸlemleri gibi mekanik veya fiziksel iÅŸlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yaÄŸlardır.

Natürel zeytinyaÄŸları;

1) Natürel sızma zeytinyağı: DoÄŸrudan tüketime uygun, serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yaÄŸlar,

2) Natürel birinci zeytinyağı: DoÄŸrudan tüketime uygun, serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yaÄŸlar,

3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doÄŸrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yaÄŸlar,

olarak sınıflandırılır.

Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının doÄŸal trigliserid yapısında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yaÄŸdır.

Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile doÄŸrudan tüketime uygun natürel zeytinyaÄŸları karışımından oluÅŸan ve serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yaÄŸdır.

ÇeÅŸnili zeytinyağı ise, zeytinyaÄŸlarına deÄŸiÅŸik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diÄŸer özellikleri açısından bu tebliÄŸ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yaÄŸdır.
Zeytinyağında tağşiş edilmiş bir ürün nasıl anlaşılabilir?
Zeytinyağına baÅŸka yaÄŸların karıştırılması, taÄŸÅŸiÅŸi ifade eder. Laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizlerle zeytinyağında taÄŸÅŸiÅŸ edilme durumu anlaşılabilir.  

Sanılanın aksine zeytinyağının buzdolabında donması ve rengi, o yağın karışım olup olmadığını göstermek için yeterli deÄŸildir. Sadece donma oranları farklı yaÄŸların karışımında taÄŸÅŸiÅŸ gözle anlaşılabilir. Bu tür yaÄŸlarda kristalleÅŸme oluÅŸur. Bununla birlikte açıkta satılan zeytinyağı da doÄŸal olmayabilir.

Gıda mevzuatına uygun, kalite standartlarıyla üretilmiÅŸ markalı ve ambalajlı zeytinyağı ürünlerini tercih etmenizi öneririz.
Zeytinyağı nasıl muhafaza edilmelidir?
Zeytinyağı doÄŸrudan güneÅŸ ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15°C’dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde aÄŸzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağı, aÄŸzı açık bırakılır ve uzun bir süre hava ile temas ederse bozulmaya baÅŸlar.
Zeytinyağının rengi önemli midir?
Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık ve doÄŸallık kriteri deÄŸildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilir. YeÅŸil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.

ORKÄ°DE'YE HOÅž GELDÄ°NÄ°Z!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...